Коледен концерт на млади таланти

Автор: Анжела Димчева.

Годината на Чайковски – 2015-а – беше ознаменувана от студентите на Националната музикална академия с концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център – София. С песни, романси и кантати от Чайковски, Рахманинов, Шостакович, Глинка, Респиги и Бах зарадваха публиката изявени възпитаници от класа по камерно пеене на проф. Благовеста Константинова и ас. д-р Благовеста Ангелова.

Проявата беше част от традиционните инициативи на Клуба на приятелите на музиката към РКИЦ, който през тази година осъществи повече от десет концерта с произведения на Чайковски. Младите певци представиха богата програма: три варианта на „Аве Мария” (на Шуберт, Бах – Гуно, Маскани), „Сонь” (Рахманинов), „Он так меня любил”, „Скажи, о чем в тени ветвей” (Чайковски), както и неговата пиеса „Коледа” от цикъла „Годишни времена”. Модераторът на събитието – композиторът Стоян Ангелов – обърна внимание, че Чайковски не просто твори по стихове на велики руски поети, а се стреми да предаде интонациите на руската душа.
Тъй като 2016-а е обявена от ЮНЕСКО за година на Моцарт, звучаха неговите песни „Алелуя” и „Предупреждение”. Мост към творчеството на българските композитори беше хвърлен с творби от П. Владигеров, П. Хаджиев и Д. Петков. Освен изявен пианист и преподавател по камерно пеене, проф. Благовеста Константинова е и композитор на 100 песни по творби на български поети – три от тях (по стихове на К. Константинова и Ев. Евтимов) оформиха Коледния финал на концерта, заедно с „Кериното либе” на Панчо Владигеров. Цялата мозайка от красиви мелодии беше реализирана от бъдещите оперни певци Борис Ангелов, Валентина Тодорова, Елена Мишинова, Елеонора Кунчева, Калина Томова, Мариела Александрова, Мартин Начев, Павлина Петкова, Тони Казакова и Христина Стоянова. Сред студентите от Музикалната академия беше и Диен Ютинг (Китай), която показа, че и китайските композитори съдават класически произведения, близки до европейската традиция.

На снимката: Проф. Благовеста Константинова (третата от дясно), до нея вдясно – ас. Благовеста Ангелова, всички студенти от класа по Камерно пеене.

 

Източник: trud.bg.