6 юни. Ден на руския език

6 юни. Ден на руския език

Публикувано от:

Нет, весь я не умру — душа в заветной лире
Мой прах переживет и тленья убежит —
И славен буду я, доколь в подлунном мире
Жив будет хоть один пиит.

И долго буду тем любезен я народу,
Что чувства добрые я лирой пробуждал,
Что в мой жестокой век восславил я Свободу
И милость к падшим призывал.

На 6 юни (нов стил) 1799 г. – в Москва е роден Александър Пушкин . По съветско време този ден се празнува като Пушкински празник на поезията. Събитието винаги е привличало общественото внимание и дори по времето на Сталин е било съпровождано с тържествени мероприятия.

Александър Пушкин често се нарича основател на съвременния руски литературен език. Колкото и да са трудни за превод произведенията му, поетът има своите почитатели в почти всички краища на планетата.

Рожденият ден на поета е получил държавен статут през 1997 г., съгласно Указа на президента на Руската федерация № 506 „На 200-годишнината от рождението на А.С. Пушкин и установяването на Пушкиновия ден на Русия ”.

На самия празник, както и в миналото, в Пушкинские Горы и Михайловския музей-резерват (Псковска област на Руската федерация) хиляди хора се събират, за да слушат поезия в изпълнение на млади или утвърдени поети. В празника обикновено участват известни музиканти и актьори.

През 2011 г. президентът на Русия е подписал указ № 705 за ежегодно честване на 6 юни на Деня на руския език . В документа се казва, че тази паметна дата е установена „с цел запазване, подкрепа и развитие на руския език като общо-национално наследство на народите на Руската федерация, средство за международно общуване и неразделна част от културното и духовно наследство на световната цивилизация. ”

Като част от програмата за подкрепа и развитие на многоезичието и културното многообразие, Денят на руския език се отбелязва и в ООН. Решението за провеждане на Деня на руския език на 6 юни е взето от Отдела за обществена информация на ООН през 2010 г. в навечерието на Международния ден на родния език, отбелязван ежегодно на 21 февруари по инициатива на ЮНЕСКО.

https://www.calend.ru/holidays/0/0/52/

https://vseruss.ru/novosti/mir-2/iyunya-Den’-russkogo-yazyka-42196