„Десен сектор“: Ще блокираме Крим

Бойци от крайнодясното украинско движение „Десен сектор“ обявиха, че ще помогнат на кримските татари да осъществят планираната пътна блокада на Кримския полуостров. Трите шосета, които свързват Украйна с Крим, ще бъдат затворени в 12 часа тази неделя, съобщи лидерът на непризнатия парламент на кримските татари Рефат Чубаров. Той уточни, че целта на блокадата е да се спрат товарните превози от Украйна и акцията ще продължи дълго.

Тя няма обаче да засяга автомобили и граждани, публикува blitz.bg.

В допълнение Чубаров каза, че в мирно време Върховната рада на Украйна трябва да разгледа законопроекти, насочени към решаване на въпроса за сътрудничеството на Украйна с Крим. Татарският лидер настоя законът, даващ статут на Крим на свободна икономическа зона, да бъде отменен. По думите му кримските татари подкрепят създаването на такава зона в Херсонския регион.

Чубаров подчерта, че нито Киев, нито международната общност са успели да въведат ефективни механизми за защита на правата и свободите на украинските граждани, живеещи в Крим. След изказването му „Десен сектор“ обяви, че ще помогне в блокадата на Крим, защото това ще даде възможност за натиск върху Москва и Киев. Екстремистката групировка смята, че по този начин ще нанесе удар по интересите на Русия, като в същото време ще накаже Киев за липсата на целенасочено действие на полуострова, съобщава lifenews.ru.

Очаква се до края на седмицата бойци на „Десен сектор“ да се установят на границата с Крим.