Над 50 % от украинците виждат опасност от война с Русия

Над 50 % от украинците виждат опасност от война с Русия

Публикувано от:

Повече от половината украинци считат, че днес съществува опасност от пълномащабна война с Русия. Това показват резултатите от проучване на центъра за социални изследвания „София“, представени пред журналисти във вторник, предаде РИА Новости.

Съгласно проучването, 51,9 % от анкетираните смятат, че съществува заплаха за война между Русия и Украйна. 34,1 % от украинските граждани пък са на противоположно мнение и са убедени, че подобна заплаха не съществува,  14 % не са сигурни в отговора си.

От допитването става ясно, че 47,7 % от украинците са отбелязали необходимостта от компромиси за нормализиране на отношенията с Русия и приключване на военните действия в Донбас. Към противоположното мнение се придържат 39,3 % от анкетираните.

В същото време, данните от проучването показват, че в украинското общество няма твърда увереност в това, че Западът ще остане съюзник на Украйна срещу Русия и ще запази антируските санкции.

43,7 от участвалите в допитването считат, че Западът няма да смекчи санкциите срещу РФ преди разрешаването на конфликта в Донбас. 33,7 % от респондентите пък смятат смекчаването на ограничителните мерки срещу Русия за неминуемо в близко бъдеще.

Проучването е проведено от 8 юни до 8 юли 2016 г. и в него са участвали 2001 души.