5 руски тв канала вече не се излъчват в Украйна

5 руски тв канала вече не се излъчват в Украйна

Публикувано от:

Новите власти в Украйна спряха 5 руски телевизионни канала във вторник 11 март в 21:00 ч. московско време, съобщи ИТАР-ТАСС. Сред забранените канали са излъчващи се в цял свят „Русия 1”, „Русия 24, „ОРТ”, „РТР Планета” и „НТВ-Мир”.

Напомняме, че плановете за спирането на руските телевизии на територията на Украйна, бяха заявени във Върховна рада на 27 февруари. Още тогава е зарегистриран законопроект, позволяващ спиране на ретранслиране на чуждестранни телевизионни и радио-канали на територията на Украйна. Мотивите относно спирането на телевизионните канали са „осигуряването на информационната безопасност на Украйна”. Въпросният законопроект предлага, да се “спре предаването или препредаването на телевизионни и радио канали на аналогови и цифрови кабелни мрежи, произведени в държави, които не са подписали Европейската конвенция за трансгранична телевизия”. На 28 февруари Олег Тягнибок заяви на заседанието във Върховна рада пред депутатски групи и фракции, че „редица руски канали предоставят информация от Украйна в изопачен вид, поради което, трябва да бъде наложена забрана за тяхното излъчване”.  По думите на лидера на партия „Свобода”, тези действия се съчетават със свободата на словото, печата и демократическите ценности, под лозунгите на които, неговите привърженици са завзели властта.

Спирането на каналите е безпрецедентна и невъзможна в цял свят мярка, която свидетелства страха на нелигитимната власт от нови разобличения в пресата, и нежелание да бъдат обяснени престъпленията и скандалите, като например, присъствието на снайперисти на Майдан или кражбите на медикаменти от медицинските пунктове, разположени в обсега на киевския Майдан по време на сблъсъците.