Русия оглави БРИКС

Русия оглави БРИКС – групата Бразилия, Индия, Китай, ЮАР и Русия, съобщи РИА Новости. Страната пое председателството от Бразилия.

Москва обяви, че си поставя за цел през мандата си да „трансформира организацията в пълноформатен механизъм за стратегическо и текущо взаимодействие по ключови въпроси на световната икономика и политика”, съобщи ТАСС.

Основната цел е да заработят новата Банка за развитие и пулът за валутните резерви.

Ключово мероприятие  през текущата година ще бъде срещата на страните-членки на БРИКС, която ще се състои през юли в град Уфа.
Първото официално мероприятие под председателството на РФ ще се проведе на 22 април в Москва. В столицата на Русия ще се срещнат министрите на природните ресурси и консултации на заместник външните министри на държавите от БРИКС.

В петте страни от организацията на нововъзникващите икономики живеят 42% от населението на света. По данни за 2013 г. те са произвели 40,2% от традиционните видове енергия в света.

Първоначално БРИКС е създадена като икономическа група, но постепенно става и политически клуб, който се стреми към геополитическо влияние.