Националният празник на България беше отбелязан в Москва

По случай Националния празник на България и 137 години от Освобождението от османско иго в центъра на Москва се състоя тържествена церемония, организирана от посолството на Република България в Руската федерация.

На церемонията край паметника-параклис на загиналите в битката за Плевен гренадири присъстваха посланикът на България Бойко Коцев, аташето по отбрана бригаден генерал Детелин Мажгуров, представители на посолството и на българската общност в руската столица, както и заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков, заместник-министърът на образованието на Русия Вениамин Каганов, председателят на групата за приятелство с България в Съвета на федерацията на Русия Степан Киричук,  представители на министерството на отбраната на РФ, на кметството на Москва, космонавтът и председател на Скобелевския комитет на Русия Алексей Леонов, представители на руски обществени организации, съобщиха от посолството на България в Москва

Присъстващите поднесоха венци и почетоха паметта на  загиналите за свободата на България български опълченци и руски войни.

В тържественото си слово посланикът на България Бойко Коцев, подчерта, че българският народ е изстрадал своята независимост с цената на кървава национално-освободителна борба. „В нашата история има моменти, с които особено се гордеем, примери за истинско духовно величие и самоотверженост. Споменът за тези велики дела ни носи чувство за собствено достойнство и придава дълбоки черти на нашата национална идентичност“, заяви българският посланик. Той посочи ролята на Русия и победата й в Руско-турската освободителна война за освобождението на България:  „Народът ни дълбоко почита паметта на загиналите руски войни, пролели кръвта си в името на неговата свобода. Свидетелство за това са повече от 500-те паметника, издигнати в България в знак на признателност и преклонение пред героизма и подвига на тези хора“.

Заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков поздрави България с националния й празник и пожела успех на руско-българските отношения. „Тук днес отдаваме почит към паметта на падналите  за свободата на България.  Именно те са способствали за възстановяването на съвременната българска държава. Те положиха нова основа за дружба между нашите народи, която има хилядолетни традиции“, заяви Алексей Мешков. Той изрази признателност за това как българите пазят паметта на руските войници и генерали, сражавали се в Руско-турската освободителна война.

На церемонията специални поздравления по случай националния празник на България бяха отправени от името на председателката на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко, както и от името на министъра на културата и председател на Руското военно-историческо общество Владимир Медински.

Националният празник на България беше отбелязан в Москва и с тържествен концерт на 2 март, организиран от посолството на България и фондация „Устойчиво развитие за България“. В концерта взеха участие българските творци Бисер Киров, Грета Ганчева, Драгомир Драганов, както и московски детски хорове и танцови състави. Сред гостите на концерта бяха и над 500 деца, почивали в оздравителния комплекс „Камчия“ на българското Черноморие.