43-и Общоруски Лермонтовски празник на поезията

43-и Общоруски Лермонтовски празник на поезията

Публикувано от:

В Държавния Лермонтовски музей-резерват „Тархани“, Пензенска област, са проведени тържества, посветени на 200-годишнината от рождението на Михаил Лермонтов.

images2

Тази година е поставен рекорд по посещаемост: над 20 000 души. В родовото имение на поета, където той е прекарал най-хубавите си детски години са звучали стихове на Михаил Юриевич Лермонтов.

 lerm_3 lerm_1(2)

Днес името на Лермонтов обединява цели страни, а общоруският празник на поезията в „Тархани“ претендира да получи статут на международен.

images7 images8

Тържествата започнали с полагане на венци на гроба на поета. Откривайки тържеството в Зеления театър , Губернаторът на Пензенска област Василий Бочкарев отбелязъл, че в „Тархани” са се събрали истинските почитатели на творчеството на великия поет.

lerm_2 images9

«Тархани – винаги са били особено място за Лермонтов, тук е минало неговото детство, с тази земя са свързани изворите на неговото творчество. Ние грижливо пазим всичко, което е свързано с живота и творчеството на Михаил Юриевич. Тук Постоянно се организират изложби, фондовете се попълват с експонати и се възраждат обичаите на лермонтовската епоха», – казал Василий Бочкарев…

След тържественото откриване са били връчени дипломи на лауреатите на премията „М.Ю. Лермонтов“…

lerm lerm_12

Празникът продължил с концертна програма, в която са взели участие народните артисти на Русия Сергей Безруков и Аристарх Ливанов.

Юбилейната година в „Тархани“ не е завършена. На 15 октомври, в деня на 200-та годишнина от рождението на Михаил Лермонтов, музеят -резерват отново ще приема гости.

http://www.penza.ru/main_news/2014/07/5/11034382

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/113746