Декларация на НД „Русофили“ относно спирането на проекта „Южен поток“

Декларация на НД „Русофили“ относно спирането на проекта „Южен поток“

Публикувано от:

Заявеното от руския президент Владимир Путин спиране на проекта “Южен поток” е мрачна новина за България. Страната ни се лиши от последната възможност да стане реален енергиен фактор в Европа и на практика да осъществи така бленуваната диверсификация. Без “Южен поток”  България остава пленник на хроничната политическата нестабилност в Украйна, както и на приватизаторите на газопреносната мрежа на тази страна.

Неясното политическо поведение на България, което е израз и на дефицит на национален суверенитет, е един от основните фактори за прекратяването на проекта. И това, за съжаление, е самата истина. България за пореден път жертва своите икономически интереси в името на чужди. За пореден път българската дипломация и политическият ни елит не показаха самостоятелно мислене, нито пък защита на национални каузи и с лека ръка жертваха единственият голям проект, който можеше да донесе реален растеж, работни места и свежи финанси през следващите години. Няколко поредни правителства не успяха да доведат докрай битката за “Южен поток” и резултатът днес е налице.

За втори пореден път България сама се отказва от това да бъде реален фактор в геополитическите процеси. По времето на Иван Костов правителството отказа участие в “Син поток”. И тогава ни заливаха с аргументация, че проектът е скъп, никога няма да тръгне и, че решението е връх на дипломатическата мисъл. Днес “Син поток” работи, носи средства, но на други страни. Най-вероятно същото ще се случи и с “Южен поток” – той ще бъде осъществен, заобикаляйки България, с което за пореден път ще ни бъде напомнено, че липсата на реална и национална политика винаги ощетява обикновените хора. Същите тези хора, които един ден ще търсят отговорност от всички, които са предали националните интереси.

Национално движение “Русофили” изразява и своето безпокойство, че сега отново ще започне политическият и медиен натиск върху България да стартира проучвания за шистов газ, които могат да нанесат трайни вреди на българската природа. За пореден път се обявяваме категорично срещу добива на шистов газ и ще подкрепим всеки протест, който му се противопоставя.

Николай Малинов, председател на НД „Русофили“