3 март – ден на отворените врати в музеите

3 март – ден на отворените врати в музеите

Публикувано от:

В София показват Самарското знаме, а във Варна откриват експозиция с картини за Руско-турската война

По повод националния празник на България редица музеи у нас решиха да отворят вратите си без пари. В София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Плевен, Казанлък, Карлово, Калофер желаещите да разгледат реликви от миналото ни ще могат да го направят безплатно на 3 март.

Най-голям интерес в столицата привлича празничната програма на Военноисторическия музей. За първи път в оригинал там ще бъде изложено Самарското знаме. Българският боен флаг, превърнал се в национална светиня, е създаден от монахини от град Самара (Русия) и е дарен на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Това е и единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.

Националният исторически музей в резиденция „Бояна“ също отваря вратите си без пари на празничния ден. В неговите зали посетителите могат да проследят миналото на народа ни от праистория, през Възрождението, до съвременната история. Традиционно най-посещавани са експозициите с тракийски съкровища, където е изложен и оригиналът на Панагюрското злато.

 

Самарското знаме

НИМ е и сред държавните музеи, за които министерствата на културата и на образованието са договориха да приемат безплатно ученици и учители на 3 и 4 март. Целта на институциите е родителите да използват почивните дни, за да запознаят децата с българската история и културата. В инициативата са включени още „Квадрат 500“ и филиалите на Националната галерия в София, Политехническият музея, музей „Христо Ботев“ – Калофер, музей „Васил Левски“ – Карлово, както и връх Шипка.

Без пари ще влизат и гостите на Музея за история на София, който през септември бе открит в сградата бившата Централна баня. Той ще отбележи националния празник, показвайки специална витрина с дарителски експонати, постъпили във фонда му, благодарение на добри българи. Първият предмет, който ще бъде показан е икона от 1840 г. „Покров на Пресвета Богородица“, печатана в Будапеща. Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик.

В Регионалния исторически музей в Пловдив пък ще отбележи 3 март, като отвори за свободен достъп своята експозиция „Българско Възраждане”, която е подредена в къщата на Димитър Георгиади в Стария град. Сбирката представя темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква, национално освобождение и Руско-турската освободителна война.

 

Къщата на Димитър Георгиади

Художествени произведения, посветени на Руско-турската война, ще покаже Военноморския музей във Варна, където входът ще е безплатен. Творбите разкриват епизоди от бойните действия и движението на военните части, а в образите, запечатани в скулптурни и живописни портрети, са представени български опълченци и пълководци. Един от акцентите в изложбата е творбата на художника Петър Морозов „Бой за Самарското знаме при Стара Загора”.

Регионалните музеи в други големи градове също са решили да отворят свободно врати по повод празника. Доброволци ще подредят изложба на открито във Велико Търново, а в Стара Загора ще се организират ателиета за изработване на знамена. А в Габрово готвят светлинно шоу.