3 души загинаха след стрелбата в Мариупол

3 души загинаха след стрелбата в Мариупол

Публикувано от:

Загиналите при стрелбата в Мариупол са трима, това съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, предаде РИА Новости. По предварителни данни, 13 души са ранени, а 63 са задържани в резултат на престрелката през изминалата нощ в украинския град Мариупол, където украински военни отбиха атаката на неизвестни лица срещу военното поделение в града.

Според информация на очевидци, вечерта в сряда към военната част на вътрешната украинска войска се присъединили няколко микробуса с хора в сива униформа, които започнали да хвърлят бутилки със запалителна течност. В отговор се разнесли изстрели и започнала престрелка.

В операцията са участвали и спецчастите „Омега”, а в Мариупол са били разположени хеликоптери, заяви още Аваков.

По-рано командващият „народната армия” в така наречената Донецка народна република Игор Хакимзянов заяви, че в момента, в който демонстрантите са приближили за преговори, военните са открили огън, в резултат на което 12 души са били ранени.

В сряда колона от бронетехника бе спряна от местни жители в село Пчьолкино в южната част на Краматорск. По време на блокирането на военната колона не са възникнали сблъсъци между протестиращи и военни.

Днес командването на силовата операция в Краматорск прие решение за оттеглянето на 15 бойни десантни машини, съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на отбраната.

Припомняме, че от месец март на територията на Източна Украйна се провеждат протести от страна на привържениците на федерализацията на страната. Във вторник изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви началото на силова операция на север в Донецка област. В Москва това решение на киевската власт бе прието като крайно опасно.

Днес протестиращи продължават да държат под контрол сградите на областната администрация в осем града в Донецка област. Над сградата на градския съвет в Ждановка е развят флага на новопровъзгласилата се Донецка народна република. Протестиращи заявяват, че градската управа е на тяхна страна.

Делегатите от „Партията на регионите” в Донецка област поискаха да бъдат внесени изменения в конституцията на Украйна, с които „веднъж и завинаги руският език да се закрепи като национален” и „да не бъдат допуснато използването на въоръжените сили на Украйна за потискане на протестите”.