Николай Малинов: Трансатлантическата спогодба се прави на тъмно и тайно

Николай Малинов: Трансатлантическата спогодба се прави на тъмно и тайно

Публикувано от:

“Трансатлантическата спогодба се прави на тъмно и тайно. Всички договорки са скрити от широката общественост, тъй като нарушават нейните интереси”, каза в краткото си приветствие към гостите издателят на книгата Николай Малинов. Именно поради тази причина той и колегите му решават да дадат гласност и да издадат книгата за ТПТИ и у нас. “Провокирани бяхме от изказването на президента, че той подкрепя тази спогодба”, сподели още Малинов.

“Корицата ни се видя прекалено силна, но лично настояване на автора я направихме същата като френското издание”, разказа директорът на българското издание на “Монд Дипломатик” Венко Кънев. Той подчерта, че книгата излиза у нас в много подходящ момент, тъй като за 11 октомври са насрочени общоевропейски протести, включително от 18:00 ч. в София.

“Официалното представяне на книгата се случва в навечерието на много значима мобилизация навсякъде в Европа. Това е единствената засега книга по темата за ТПТИ”, каза от своя страна зам.-главният редактор на френското издание на “Монд Дипломатик” Беноа Бревил, който бе дошъл да уважи събитието.

Дракула е силен в тъмнината. Както светлината е пагубна за него, така и осветяването на съдържанието и последиците от споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще доведе до неговия провал.

Това е идеята на заглавието “Дракула срещу народите” – книга посветена на ТПТИ, в която авторът Патрик Льо Ярик изнася за първи път мандата на Европейската комисия за преговори по споразумението за свободна търговия със САЩ.

Този мандат носи гриф “ограничено разпространение в ЕС” и може да бъде прочетен единствено в книгата на евродепутата Патрик Льо Ярик. Българското издание е осъществено съвместно от в-к “Дума” и в-к “Монд Дипломатик”. Преводът на книгата е на Мария Петрикова, редактор в международния отдел на Агенция БГНЕС.

“Заглавието на тази книга звучи страшно, но то изразява истинския характер на проекта за голям трансатлантически пазар, по който северноамериканските и европейските ръководители работят в пълна непрозрачност”, обясняват издателите. Патрик Льо Ярик разкрива историята и дълбоките причини за ТПТИ, целите и съдържанието на споразумението, които противоречат на демокрацията и суверенитета на народите, на социалните и човешките права, на здравеопазването и околната среда.

“Едно широко, мощно, солидарно движение, което да обхваща целия спектър на прогресивните и левите сили, на природозащитниците в Европа и САЩ има нужда да бъде подпомогнато, мотивирано и насърчавано, за да промени предварително изготвения сценарий за трансатлантически пазар. Обединените народи могат да сразят Дракула”, пише в края на своята книга авторът

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=_ZNzDsFeymc[/embedyt]