Чествания по повод 137-та година от Шипченската епопея

Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”.

На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на Паметника от Н.В. Старозагорския митрополит Галактион. Инициативата за това е на наскоро създаденото в Габрово сдружение на индустриалците и работодателите. Изработването на монумента е дело на габровския художник Адриан Новаков. Пак по инициатива на Сдружението върхът е оборудван със специални озвучителни системи и на всеки кръгъл час ежедневно ще звучат стихове за епопеята на Шипка и патриотична музика, която ще се чува в целия регион, бе съобщено по време на тържествата на Шипка.

За разлика от предишни години, програмата на върха включва поредица от събития, които продължават през целия ден. Две спортни прояви белязаха началото на честванията – състезание за изкачване на стълбите пред Паметника на свободата, в което участваха над сто деца и Шестото мемориално планинско бягане „Шипченска епопея”, което се проведе под патронажа на кмета на Казанлък Галина Стоянова. На връх Шипка се събраха и трите лъча на туристическия поход, който се проведе по маршрути от град Шипка, местността Узана и от Соколския манастир. През целия ден в мултимедийната зала на Паметника на Шипка се прожектират филми, посветени на Шипченската епопея, както и отворени за посещения с екскурзовод бяха бойните землянки и възстановения команден пункт на генерал Столетов.

Две изложби бяха открити в съботния ден – „Ген.-майор Никола Петров-Балканеца” и изложба на творби от художествения пленер на ученици от Школата по приложни изкуства в Габрово. Всички българи, които бяха на Върха присъстваха на Открития урок по история, на който директорът на НПМ „ Шипка” Данчо Данчев разказа историята на Паметника на свободата. В следобедните часове се проведе и открит урок по рисуване на коприна, както и празничен концерт под надслова „надиграй ме, надсвири ме”. За поредна година възстановка на събитията от Епопеята изпълниха патриотите от НД „Традиция”.

Кулминацията на тържествата ще бъде тържествената заря проверка, началото на която от 20.45 часа ще даде президента Росен Плевнелиев. Очаква се на събитието да присъства и министърът на културата.