Бежанците от Украйна

Както се очертава, думата „бежанец“ е най-употребяваната и модерна дума за последната година. Става много актуално да бягаш от собствения си дом и земя! А дали е необходимо и защо световната общественост мълчи, това е друг въпрос.

Последните събития в Украйна надминаха всички граници на необоснованото и неадекватно поведение на украинските войски на собствена територия и към собственото си население. Виртуалното пространство, което уж е безкрайно и безпределно, стана тясно и вече не побира снимките на деца от Донецк и цялата околия с надписи на руски и английски „Спасете децата на Донецк“, „Искаме да живеем“, „Не искаме война! Спасете ни!“ и прочие. Гледам тези красиви мили ангелчета с табелки в ръка и ги асоциирам с децата на Сирия, които също така молеха да не ги убиват, но никой не ги чуваше. Хора, моля ви – чуйте децата на Донецк! Ей, вие там, които убивате деца – явно нямате сърца!

Град Славянск и Донецк се превърнаха  в неравностойно бойно поле, където въоръжените сили на украинската армия се сражават срещу цивилното население. Фронтовата линия минава по жилищните квартали. Бойните действия са в разгара си, за което свидетелстват последните възмутителни събития в град Луганск, където посред бял ден от въздуха беше бомбандирана административна сграда. По официалните данни жертвите са 8 човека, от които 4 жени, и 30 човека са тежко ранени с опасност за живота. Убита е министърката на здравеопазването на Луганска област докато е купувала лекарства в аптеката и е помагала на ранените на тротоара.

Два бойни самолета “СУ 25“ на украинската авиация, които са летели ниско, на височина 350м откриват огън по мирното население и пускат 5 снаряда от типа НУРС /неуправляем ракетен снаряд/. Руският телеканал „Россия 24“ денонощно предава най-актуалните новини  от Донецка област, от всички малки и големи градове, съпроводени с кървави  кадри, като  ги назова с една дума – ГЕНОЦИД на 21 век!

Загиват невинни хора и това стана ежедневие в Украйна, която заприлича на филм на ужасите. Но за голямо съжаление не можем да сложим на този филм на ужасите в десния долен ъгъл червена точка +12, защото децата в него са действащите лица в главната роля – „жертви“. 12-годишно момченце беше застреляно на улицата в Донецк. Защо!?! Защо се стигна до тук? Разстрелват ранените! Разстрелват всеки, който „не е свой“! Обстрелват детска болница! Децата се крият в мазетата! Бебе на 8 месеца, което е на апаратно дишане поради заболяване на белите дробове, не може да бъде свалено в мазето на болницата, защото там няма да работи апаратът. Не може да бъде преместено в съседен град, защото няма хуманитарен коридор и никой не гарантира безопасност по трасето.

Бежанската вълна се засилва с всеки изминат ден и час. Хората бягат накъдето им видят очите. Хуманитарен коридор, който гарантира безопасността на бежанците все още не е обезпечен. Журналистите, отражаващи събитията питаха в ефир – къде са сега международните хуманитарни организации. Защо мълчат или тяхното мълчание е подплатено!? Налице е истински геноцид и пълно нарушаване на човешките права. Бежанците са неуспорим факт. Хората са уплашени до краен предел и бягат засега в съседните градове и села. Но бойните действия се разпространяват като епидемия. Къде ще отидат тези бежанци след това?!? Някой задавали си този въпрос.

Вместо да мисли за народа си и за нещастните дечица, новият президент води преговори с Обама по финансиране, цитирам, “на безопасността на Украйна“.Каква безопасност! Тук става дума за чист тероризъм! Народът на Украйна бяга от домовете си, от земите си! Може би ще ги приютят на континента! Знаем колко тежка е съдбата на сирийските бежанци, защо се допуска второ действие на същата пиеса. Няма нещо по унизително да си прокуден от собствения си дом, няма нещо по обидно и нечовешко да си заплашван от сънародник и да загинеш от „братска“ ръка! Няма нещо по недостойно от геноцид към собственият си народ.

Стотици бежанци напускат домовете си, плачейки на руски, говорейки на руски, не на украински или английски… Политическите синоптици не дават никакви прогнози над кой град утре ще вали кървав дъжд и къде ще удари оловена градушка! Кой ли бряг ще залее бежанската вълна от Украйна?!

Хора, къде остана човешкото във вас или човещината и тя избяга, превръщайки се в безвъзвратна бежанка от тази планета…

източници : „РИА Новости“, ТВ „ Россия 24“

Автор : Оля Ал-Ахмед

Гр. Перм, Русия.