2016 е година на руското кино

В края на 2015 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, с който определи 2016 г. за Година на руското кино, а министърът на културата Владимир Медински оглави организационния комитет, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

Пълният списък със събития ще бъде обявен на 1 февруари на специалния сайт на събитието, който трябва да заработи до тази дата. Церемонията по предаване на щафетата се проведе на 15 декември вСанкт Петербург, когато приключи изключително успешната Година на руската литература, в която взеха участие почитатели на руската класика от цял свят.

В края на 2015 г фондът за руско кино разпредели субсидия от 705 млн. рубли за модернизация на киносалоните в средните и малки градове на Русия. Според плановете, най-голямото населено място, където ще се появи нов киносалон ще е град Саров с население от 94 000 души, а най-малкото – Руска поляна в Омска област, с население от 7000 души.

През 2016 г. ще бъдат отделени още 1,5 млрд. рубли за строителство и обновяване на кинозали. Според руския министър на културата Медински, до края на 2016 г. ще бъдат оборудвани с нова техника 143 салона в 51 региона. „Това не е всичко – каза Медински. Министерството е отделило още 200 млн. рубли за организиране на система за прожекция на филми“. Предназначението на тези киносалони е да показва преимуществено руски филми.

Един от най-спорните моменти в дискусията за Годината на руското кино е отказът да  бъдат  финансирани възмездно потенциално успешни руски кинопродукции. През последните години тази практика стана много оспорвана. „В качеството на допълнителни мерки за подкрепа на руското кино е прието решение за отказ в рамките на една година да бъдат влагани средства за филмово производство на възвратна основа“, подчерта Медински.

По думите на Директора на департамента по кинематография на Министерството на културата на Русия Вячеслав Телнов „в условията на сложна икономическа ситуация тази стъпка позволява да се окаже значителна подкрепа на руското кинопроизводство в годината на киното“. Телнов отбеляза, че дългосрочните планове предвиждат през 2017 г фондът „Кино“ да възобнови практиката на възвратно финансиране.

Един от приоритетите на Годината на киното в Русия е да бъдат подкрепени много дебютни руски филми.