Снимки: Десислава Бонева

Снимки: Десислава Бонева

110 г. от рождението на академик Лихачов

Публикувано от:

Днес се навършват 110 г. от рождението на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов. По този повод представители на посолството на Руската федерация в България, РКИЦ и Национално движение “Русофили” поднесоха цветя на паметника на руския филолог и културолог в софийския квартал “Обеля”.

img_4936

Снимки: Десислава Бонева

Официални гости на събитието бяха първият секретар на посолството на Руската федерация (РФ) в България Роберт Шестаков, директорът на Руския културно-информационен център (РКИЦ) Павел Журавльов, представители от Национално движение “Русофили” и граждани, които бяха дошли да поднесат цветя и да почетат паметта на академик Лихачов.

“Скъпи приятели, от името на посолството ви поздравявам със 110 години от рождението на великия руски учен академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, който е познат не само в нашата страна, но и по целия свят. Всички знаем колко близък е бил той с България, като назовава страната ви “Държавата на духа”, каза Роберт Шестаков.

img_4943

Снимки: Десислава Бонева

Лихачов е филолог и културолог. Развивал е дейността си през XX век, изследвал е старобългарската литература и най-вече делото на светите братя Кирил и Методий.