11 000 войници на Червения площад

11 000 войници на Червения площад

Публикувано от:

Путин заминава за Крим в Деня на победата

С внушителен военен парад ще отбележат днес в Русия Деня на победата – на Червения площад в центъра на Москва ще излязат 11 000 войници и офицери от различни родове войски. Парадът ще бъде приет лично от министъра на отбраната Сергей Шойгу, като за първи път ще участват и военни от Севастопол и Симферопол.
В чест на 69-годишнината от победата във Великата отечествена война през Червения площад ще преминат
151 единици бойна техника
демонстрираща военната мощ на страната, съобщи Първи канал на руската телевизия. Организаторите уточняват, че това е с 50 единици повече в сравнение с миналогодишния парад. В механизираната колона ще се включат бронирани автомобили „Тигър”, бронетранспортьорите БТР-82А и танкове Т-90А. Тази година за първи път ще бъдат демонстрирани бронираните автомобили „Тайфун”. Тежката артилерия ще бъде представена от ракетни комплекси „Искандер-М”, „Топол-М”, „Бук-М2”, както и от пусковите установки за зенитни ракетни системи С-400 „Триумф”. През Червения площад ще минат и обновените тактически ракетни комплекси „Тор-М2У”, както и новите противотанкови ракетни комплекси „Хризантема-С”.
На 7 май се проведе генерална репетиция на парада, като жителите и гостите на столицата станаха свидетели на истинско военно шоу по улиците на града. По случай 9 май на небето над Москва ще бъде вдигната и военната авиация. Над историческия център на Москва ще прелетят 69 самолета и хеликоптера, информираха от Министерството на отбраната. В един строй ще се издигнат Су-24М, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31БМ, Ан-22, Ан-124, Ил-76МД, Ил-78М, А-50, Ту-22М3, Ту-95МС, Ту-160, Як-130 и вертолети Ми-8МТБ-5,Ми-26, Ми-28, Ми-35М и Ка-52. От трибуните на Червения площад парада ще наблюдават ръководителите на страната и ветерани от Великата отечествена война. Очаква се веднага след военното шествие президентът Владимир Путин да се отправи за Крим, където вероятно
ще приеме военния парад
посветен на 70-годишнината от освобождаването на Севастопол от фашистките войски. В парада ще участват 70 самолета, като тази година асовете от авиационните групи на ВВС „Стрижи” и „Витязи” ще демонстрират своето майсторство в кримския град. Предполага се, че в Крим Путин ще бъде придружен от премиера Дмитрий Медведев. Това ще е първата визита на държавния глава на полуострова след присъединяването му към Русия. Пресата коментира, че това е прецедент, тъй като обикновено президентът остава в столицата на 9 май и вечерта провежда прием по случай победата.