104 филма показват “В Двореца”

104 филма показват “В Двореца”

Публикувано от:

След разкриването на програмата на 13-ото издание на международния филмов фестивал “В Двореца” стана ясно, че селекцията ще предложи богата гама от заглавия, сюжети и представители от всички краища на света. За изданието в София заявиха участие над 4000 филма, от които ще продължат само 104 късометражки. След преминаването през финалния подбор те ще бъдат представени в седмицата на феста.

Веднага след българската селекция, която включва 20 заглавия от общо 104, се нарежда Германия с 14 филма и 2 копродукции. След тях следва Обединеното Кралство с 8 филма и 2 копродукции. Всички те ще бъдат представени в периода от 8 до 13 декември на фестивала в зала 3 на Националния дворец на културата.

Въпреки че не е сред избраните филми в програмата, “Islet” на режисьора Джон Факуа Понтон е най-далечният претендент – заявлението за участие на лентата пристига чак от Тувалу, остров в Тихия океан. Сред интересните дестинации, които ще се покажат със свои късометражни проекти, са Австралия, Колумбия, Буркина Фасо, Индия. Европейските заглавия ще заемат най-голяма част от програмата с над 78 филма.

Уникалната възможност да бъдат гледани филми на различни култури няма да бъде единствената изненада за публиката. Като във всеки филмов фестивал, и тук няма да липсват популярни лица от световни продукции. Зрителите ще видят Мириам Марголис, позната от ролята на професор Спраут в поредицата “Хари Потър”, в продукцията “Outlier”, режисирана от Мартин Уолнър. След като Скарлет Йохансон даде гласа си на операционната система в “Her”, сега тя ще озвучи и женския образ в късометражния “Deep Down”, който ще бъде представен на фестивала.

2 минути и 35 секунди трае “Milkmaid” на Иван Богданов. Това е най-краткият филм във фестивала, който е и част от проекта “Mark & Verse”. Промотираният от “Компот колектив” проект си поставя за цел да изгради мост между анимацията и поезията. Шестте визуални интерпретации на българската съвременна поезия ще имат свое място “В Двореца”. Проектът включва и “A petty morning crime” на Аспарух Петров, “100% Mood” на Димитри Ягодин, “Natural novel in 8 chapters” на Милен Витанов, “Odeon” на Борис Десподов и “Postindustrial” на Борис Праматаров. Билети се продават в мрежата на Eventim.bg.

 

Източник: “Дума”.