10 хил. чеченски бойци подадоха рапорти да воюват извън Русия

10 хил. чеченски бойци подадоха рапорти да воюват извън Русия

Публикувано от:

Чеченският президент Рамзан Кадиров в обръщение към чеченски бойци съобщи, че 10 хил. служители на органите на реда са подали рапорт и искат разрешение да воюват извън пределите на Русия.

Според Кадиров „Америка и Европа обявиха на Русия икономическа война и се опитват да предизвикат в страната хаос, паника и масови безредици“. Обаче „руският народ се обедини около своя лидер Владимир Путин“, а „чеченският народ в това единство заема едно от централните места“, каза Кадиров.

“15 години Путин помага на нашия народ. Сега и ние с вас молим националния лидер на Русия да ни смята за доброволен отряд на върховния главнокомандващ, готов да защитава Русия, нейната стабилност, граници и да изпълнява задачи от всякаква сложност”, каза още  чеченският президент.

Кадиров поясни, че ще реши всички проблеми на Донбас с безопасността, ако бъде прието принципиално решение от върховния главнокомандващ. Това, че в Източна Украйна има чеченски доброволци не е тайна за никого, но тяхното количество е крайно незначително, каза още Кадиров.

Чеченският държавен глава и по-рано призна, че в Донбас има представители на републиката, но само немногочислени доброволци. Сега става дума за цяла армия, готова да защитава интересите на Русия във всяка една точка на света.

В предишните си изказвания Кадиров твърдеше, че е готов да напусне поста си и с разрешението на руския президент, сам да отиде в Новорусия и да оглави чеченските отряди.

Според експерти, предложението на лидера на Чечня едва ли ще получи официално потвърждение от Кремъл, тъй като Русия формално не участва в конфликта. Въпреки това, на неофициално ниво позицията на чеченския президент предизвиква реакция на раздразнение и нервност у днешното украинско ръководство, което се страхува и от чеченците, и от самия Кадиров.