10 страни от ЕС са се обявили против ”Северен поток 2”

10 страни от ЕС са се обявили против ”Северен поток 2”

Публикувано от:

Десет страни от ЕС, включително и Румъния, са изпратили писмо до Еврокомисията, в което посочват, че проектът „Северен поток 2“ противоречи на интересите на ЕС, заяви в сряда съветникът на румънския премиер Дан Сучу, предаде РИА Новости.

„Да, такова писмо има. Не съм запознат с всички подробности. Но знам, че тази тема (проектът „Северен поток 2“) не съответства на европейските стратегии за енергийно развитие. Писмото е било адресирано до ЕК в Брюксел от името на 10 страни“, казва Сучу.

По-рано агенция „Ройтерс“ съобщи, че осем страни от ЕС са изпратили до ЕК писмо, в което се обявяват против проекта „Северен поток 2“. При това източникът на РИА Новости в Еврокомисията не е потвърдил подобно писмо да е било получавано.

По думите на съветника на румънския премиер, най-вероятно въпросите за енергетика няма да бъдат включени в дневния ред на най-близкото заседание на ЕК, тъй като то ще бъде посветено на миграцията. „Затова когато въпросът се появи в дневния ред на ЕК, тогава останалите страни от Европа ще изкажат мнението си относно това писмо. След приключването на съответните дискусии ще бъде изказана гледната точка на ЕК по тази тема“, казва Сучу.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строежа на две линии на газопровод с обща мощност 55 млрд. куб. м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. „Газпром“ ще притежава 50%, а BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell — по 10% от проекта. Новият тръбопровод по план трябва да бъде построен по трасето на „Северен поток 1“. Срещу проекта активно се обявява Украйна, която в случай на неговата реализация би изгубила ролята си на транзитен пункт за руския газ към Европа.