10-годишният Константин Георгиев затрудни шахматната звезда Анатолий Карпов

10-годишният Константин Георгиев затрудни шахматната звезда Анатолий Карпов

Публикувано от:

Шест победи и четири ремита за около 45 минути постигна шахматната звезда Анатолий Карпов на блиц турнир, организиран от шефа на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия Ясен Тодоров. 

В сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се състоя събитието, руснакът пристигна към 10,30 ч., след като половин час преди това бе забелязан от наш репортер да излиза от Съдебната палата и да влиза в хотел „Балкан“.

Карпов бе представен от главния прокурор Сотир Цацаров, който напомни, че от 1981 г. руснакът не помни да е губил на българска земя. Гостът получи подаръци и сподели, че се чувства добре в България.

 

На 10-те дъски да мерят сили срещу него застанаха две млади български надежди в шахмата – шампионката при 12-годишните Надя Тончева и сребърният медалист при 10-годишните Константин Георгиев, двама спортисти – боксьорът Кубрат Пулев и футболистът Христо Йовов, а групата на прокурорите и следователите бе съставена от Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Румен Киров, Владимир Гюров, Петър Калчев и Любомир Георгиев. Главен съдия бе Мария Тончева от шахматния клуб „Левски“.

Пръв вдигна бялото знаме и се призна за победен след 20-минутна игра и на 23 ход Йовов, който сподели, че е можел още малко да продължи партията, но е видял натрупаното качество от Карпов и повече е нямало смисъл да се съпротивлява. Веднага след него реми постигна Пулев. Той има същия резултат и срещу най-добрия български шахматист и световен шампион Веселин Топалов. 

 

На българския боксьор Карпов пожела да не се предава и да очаква следващата среща на професионалния ринг. Пулев заминава за Германия, където брат му Тервел на 30 юни ще се качи за четвърти път на професионалния ринг. Кубрат ще бъде в неговия ъгъл, така, както прави и Тервел при неговите мачове.

“Играя шах от 4-годишен”, каза за Topnovini.bg Пулев. Пръв учител е бил баща му, а според пресаташето на боксьора Влади Лазарова, Кубрат редовно играе шах с един от спаринг партньорите си в Германия, който 10 години е шампион на шах-бокс (последователно редуване на двата спорта). Резултатът винаги бил наравно.

Най-жилав съперник за Карпов се оказа 10-годишният Константин Георгиев (на заглавната снимка), чиято партия завърши последна. Момчето с видима радост прие предложението за реми, като малко преди това този резултат оформи сблъсъка между Тончева и 9-кратния носител на шахматния „Оскар“, пише topnovini.bg