Яценюк намери пари за спасяването на Украйна. В Русия…

Чиновниците от МВФ очевидно няма да се решат да заделят исканите 15 млрд. долара, крайно необходими за поддържането на украинската икономика. Но на Киев, оказва се, вече не им трябват тези жалки трохи. Премиерът Яценюк с един ход намери пари- цял трилион. И то къде? Съвсем близо!

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк намери изход от критичното положение, в което се намира украинската икономика, пише РИА Новости. Планът е гениално прост: парите ще даде… Русия! Киев изготвя серия от международни искове срещу Москва на обща сума повече от 1 трилион щатски долара.

При представянето във Върховната рада на програмата на новия кабинет, Яценюк припомни за двата иска в Европейския съд по правата на човека. Според украинския премиер, Русия трябва да изплати на Украйна вредите, нанесени „при незаконното анексиране на Крим и военната агресия“. Украинският премиер обвини Москва във финансиране на тероризма и обеща да доведе всичко това до Международния съд на ООН.

Украинският министър трябва преди всичко да се заеме с решаването на реалните проблеми. Състоянието на украинската икономика се оценява като катастрофално.

Правителството на Украйна прогнозира понижаване на БВП с 5 % за 2014. В същото време държавният дълг на страната достигна 70 млрд. долара.

Оценявайки перспективата от тичането по международни инстанции и съдилища, украинското правителство предложи и още един начин за заработване и икономия на средства. Министерството на финансите предлага внасянето на изменения в Конституцията и съкращаване на броя на депутатите във Върховната рада от 450 на 150. Според сметки на специалисти, намаляването на броя на депутатите с една трета ще позволи ежегодно да се икономисват 28 млн. долара.