Яценюк критикува изказването на Тръмп за Крим

Изказването на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп отправя предизвикателство към ценностите на свободния свят, цивилизования ред и международното право, счита бившият украински премиер Арсений Яценюк, предаде РИА Новости.

По-рано американският милиардер отново заяви, че в случай, че бъде избран за президент, ще разгледа въпроса а признаването на Крим за руска територия. Той каза още, че жителите на полуострова искат да бъдат с Русия, а не с Украйна.

„Изказването на Доналд Тръмп за Крим и Путин излезе извън всякакви рамки на вътрешната политическа кампания. Официален кандидат за президент на САЩ отправя предизвикателство към ценностите на свободния свят, цивилизования порядък и международното право. Това трудно би могло да се нарече незнание. Това е погазване на нравствените и цивилизационни принципи“, написа Яценюк на страницата си във „Фейсбук“.

Бившият украински премиер счита, че Тръмп трябва да се обърне с молба за съвет към представителите на Републиканската партия, които добре разбират що е свобода, международно право и свободен свят. „Убеден съм, че много от тях се разграничават от думите на Тръмп и осъзнават тяхната опасност“, пише още Яценюк.