Ярова: Обявяването на Русия за заплаха за Германия е зловещо

Предложението на Германия да обяви Русия за „заплаха“ изглежда зловещо на фона на неотдавнашното преиздаване на „Моята борба“, заяви председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова, предаде РИА Новости.

По-рано немският вестник Die Welt, позовавайки се на правителствени кръгове в страната, съобщи, че Русия влиза в списъка с 10 глобални заплахи в новата отбранителна доктрина на ФРГ. В предишното издание на доктрината, представено през 2006 г., Русия е обозначена като „партньор“, но в новата версия е преминала в редицата на „съперниците“, пише вестникът.

„Дори самото предложение да се обяви Русия за заплаха за Германия, след неотдавнашното преиздаване на „Моята борба“, изглежда зловещо“, заяви Ярова пред журналисти.

Тя призова немските политици да бъдат особено отговорни в навечерието на 75-тата годишнина от деня на вероломното нападение на фашистка Германия на СССР. „Тогава амбициите и желанието за власт отнеха живота на милиони невинни граждани на страната ни и на наши войници, спасили света от фашизма. Всяка форма на разгръщане на претенциозни политически амбиции винаги струва скъпо на народите“, отбеляза Ярова.

По думите й, ако се обяви минута мълчание в памет на всички жертви на фашизма, то светът ще трябва да замълчи за 50 години. „Затова нашата страна и народът ни, които подариха мира на света, много ценим следвоенния световен ред и никога не сме искали и не искаме война. Може би, съвременните политически дейци в Германия на 22 юни трябва да се поклонят и да почетат с минута мълчание, за да почувстват, че не са прави в нападките си по адрес на нашия народ днес“, подчерта Ярова.

По-рано се съобщаваше, че преиздадената книга на Адолф Хитлер „Моята борба“ (Mein Kampf), издадена от Института за съвременна история в Мюнхен, е постъпила в продажба в Германия през януари тази година, припомня РИА Новости.