Японският премиер е изразил желание да подпише мирен договор лично с Путин

Шинзо Абе е заявил, че „ситуацията, в която между двете страни не е подписан мирен договор повече от 70 години, е ненормална“

Японският премиер Шиндзо Абе заяви желанието си да подпише мирен договор между двете страни лично с руския президент Владимир Путин, съобщава ТАСС. Това изявление той е направил, отговаряйки на въпроси на депутати на заседание на бюджетната комисия на долната камара на парламента.

„Аз нямам намерение да предавам щафетата. Аз бих искал лично с президента Путин да подпиша мирен договор“, казва японският премиер. Той отново подчертава, че „ситуацията, в която между двете страни не подписан мирен договор повече от 70 години, е ненормална“.

По-рано Абе е заявил също, че възможно най-скоро през тази година ще посети Руската федерация. Във връзка със сътрудничеството с Русия за южните Курилски острови, той заявява, че то ще „укрепи взаимното разбирателство и доверие и ще бъде голям плюс по пътя към сключването на мирния договор“.

Москва и Токио от средата на миналия век с прекъсвания водят консултации по изготвянето на мирен договор от Втората световна война. Основната пречка за това остава проблемът за южните Курилски острови. Итуруп, Кунашир, Шикотан и редица малки необитаеми острови на Курилския хребет, които в Япония наричат Хабомаи, станаха част от Съветския съюз след края на войната, но Токио оспорва тяхната принадлежност. Но както многократно е заявявано от Министерството на външните работи на РФ, руският суверенитет над тях със съответната международна правна регистрация, не подлежи на съмнение.

В резултат на посещението на руския президент Владимир Путин на 15-16 декември миналата година в Япония и срещата му с Абе, беше прието съвместно изявление, в който се посочва, че „важна стъпка към сключването на мирен договор може да бъде началото на консултациите за съвместна икономическа дейност между Русия и Япония в южните Курилски острови“.  Освен това, страните изхождат от факта, че изявлението, както и всички постигнати въз основа на него съглашения за съвместни икономически дейности и осъществяването им „не нанасят щети на позициите на Русия и Япония по въпроса за мирен договор“.