Япония се готви да замени Курилските острови срещу инвестиции

По време на посещението в Япония на президента на Русия Владимир Путин министър-председателят Шиндзо Абе ще му предложи пакет от инвестиционни проекти в замяна на предаването на Курилските острови, съобщи източник, близък до дипломатическите кръгове на Япония, пише вестник „Известия“.

„Японците са се съсредоточили върху два неголеми острова Шокотан и Хабомаи. Най-важното за Токио е да се започне процесът на предаването или поне неговото обсъждане. Макар че част от японските власти настояват да се водят преговори за връщането на всички четири острова“, уточни източникът.

„Япония е готова да вложи сериозни инвестиции в Далечния Изток. Особеното е, че се предлагат инвестиции в обекти, които не могат бързо да се изплатят. Става дума за строителство на пътища, болници, градски и инфраструктурни проекти. Освен това се говори и за инвестиции в руски информационни технологии“, допълва източникът. Той подчерта, че да се обсъждат цифри все още е рано. Но се коментират инвестиции в размер около 20 млрд. долара в невъзвръщаеми проекти за период от 10 г. в замяна на решаване на проблема с Курилските отвори. Освен това се обсъжда да бъдат построени до 100 инфраструктурни обекти.
Източник:  Actualno.com