Япония и Русия ще управляват заедно спорните острови?

Япония смята да предложи на Русия да управляват общо спорните острови с надеждата да деблокира въпрос, който трови отношенията между двете страни от над 70 години. Това пишефинансовият всекидневник „Никкей“, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе се надява да убеди руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат на 15 декември в Япония, да започнат преговори по предложението, допълва вестникът, като се позовава на японски и руски правителствени източници.

Ройтерс цитира изявление на премиера пред парламента от миналия месец: „Аз ще реша този териториален спор и ще сложа край на ненормалната ситуация, при която нямаме мирен договор вече 71 години след войната, и ще създам условия за японско-руско сътрудничество в области като икономиката и енергетиката“.

Според вестник „Никкей“ Токио се надява да договори връщането на островите Хабомаи и Шикотан и общо администриране на Кунашир и Итуруп.

Говорител на японското външно министерство обаче бързо опроверга съобщението.

„Отричаме твърдението на „Никкей“. Няма промяна в позицията на Япония, че ще подпише мирния договор с Русия чак след като бъде решен проблемът за притежанието на четирите северни острова“, посочи говорителят Ясухира Кавамура.

 

Спорът за четирите острова, които Япония нарича Северните територии, а Русиясмята за южния край на Курилската верига, пречи на Москва и Токио да подпишат мирен договор за формално прекратяване на Втората световна война.

Япония настоява териториалният спор да бъде решен преди подписването на договора, но някои политици и експерти казват, че Абе може да промени тази позиция.

Източник: БТА