Япония даде предложения на Русия за Курилите

Япония предаде на руската страна предложения за съвместни икономически дейности на южните Курили. Това заяви външният министър на Япония Фумио Кишида на пресконференция след руско-японска среща във формат „2+2“, информира ТАСС.

Предадохме на руската страна пакет с наши предложения за съвместни икономически дейности, подчерта той. Кишида каза още, че работата върху целия списък с предложения продължава.

По думите му Япония и Русия са готови да продължат тясно работата по въпроса за сключване на мирен договор, предаде news.bg

Преговорите между външните и военните министри на Русия и Япония оказват крайно позитивно влияние на преговорния процес по проблемите, свързани със сключването на мирен договор, поясни Кишида.

Иначе външният министър подчерта, че Токио е обезпокоен от военната активност на Русия на южните Курили.

По-рано беше съобщено, че Русия разполага брегови ракетни комплекси „Бастион“ и Бал“ на Курилите.

Кишида каза още, че Япония разчита на конструктивната роля на Русия за разрешаване на международни проблеми.

Спорът за островите, известни в Русия като Курили и Северните територии в Япония, между двете държави датира от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на веригата. Противоречията са толкова големи, че Москва и Токио все още не са подписали официален мирен договор.