Янукович: споразуменията със Запада биха разорили Украйна

Украинският президент Виктор Янукович в обръщението си към Конгреса на Партията на регионите на Украйна,  отново се опита да обясни причините, поради които беше решено да не се подпише споразумението  за асоцииране към ЕС.

Първо, в резултат на това споразумение украинските производители на стоки ще станат неконкурентноспособни.

„Не е тайна, че нашите земеделски производители имаха  субсидия от бюджета  десет пъти по-ниска, отколкото техните колеги в Европа, за които потребителският пазар на Украйна  се отваряше  на 100 %“,  каза Янукович.

„За украинските  предприятия, работещи в областта на селското стопанство и свързаните  сектори, имаше  реална опасност от спиране и по този начин загуба на работни места – това е катастрофа! Като се има предвид, че в селското стопанство и свързаните с него сектори работят  7 – 8 милиона работници, почти половината от общото работещо население на Украйна“.

Подобен проблем се отнася за почти всички машиностроителни комплекси на Украйна, транспортното машиностроене, енергетиката , военно -промишления комплекс и т.н.

Вторият въпрос, който постави Украйна в трудна ситуация в навечерието на срещата на върха във Вилнюс е  отговорът  на МВФ за условията  на  отпускане на кредит, конкретно: увеличение на тарифите на природния газ за населението до 50 %, замразяване на заплатите, което от своя страна означава намаляване на пенсиите и други социални придобивки, които би се оказали пагубни  за хората, каза Янукович.

„Аз, като президент  и като патриот на своята страна, на такива условия не можех  да отида“, подчерта той. „Следователно, за да се намери изход от настоящата ситуация в украинската икономика, ние се договорихме с Русия за намаляване на цените на природния газ от 430 до 268.5 долара, отпускане на държавен кредит от $ 15 милиарда,както и до  $ 5 млрд. заем на достъпни кредитни цени  за развитие“, продължи той.

В обръщението си Янукович изрази увереност, че тези, които дойдоха на власт днес в Киев с кръв „щастие няма да построят“.