Янукович разкри кои са извършителите на разстрелите на Майдана

Бившият украински президент Виктор Янукович е убеден, че зад разстрела на демонстрантите на киевския Майдан през февруари 2014 г. стоят представителите на днешните власти в страната, съобщи РИА Новости.

На 21 ноември 2013 г. привърженици на евроинтеграцията излязоха на протести на главния киевски площад – Майдана след изказването на правителството на Николай Азаров за преустановяване на подписването на споразумението за асоциация с ЕС. По-късно Майданът се превърна в епицентър на сблъсъците между силите на реда и радикалите. През февруари там загинаха десетки души. Днешните киевски власти обвиняват за тези събития Янукович и неговите спецслужби.

„Аз съм твърдо убеден, че зад разстрелите стоят някои от днешните високопоставени чиновници в Украйна, които се постараха да заличат следите. Но ако ситуацията се промени и в страната най-накрая започне истинско, обективно разследване, то може да бъдат открити и да бъде доказана вината на убийците. Аз съм много заинтересован в това“, каза Янукович в интервю за РИА Новости.

Бившият украински президент изрази мнение, че в разстрелите на Майдана е възможно да са съучастни секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, първият зам.-председател на Върховната рада Андрей Парубий, председателят на парламентарния комитет по въпросите за националната сигурност и отбрана Сергей Пашинский.

„Турчинов, Парубий и Пашинский – са непосредствени участници в тези събития, и нито веднъж не са извикани на разпит. Макар че аз разбирам, те работят като консултанти на следователите – „какво да правят“, „как да го направят“ и т.н… Тоест защото неслучайно изчезнаха всички доказателства и всичко, което може да бъде унищожено и изнесено, към днешна дата вече е направено“, счита бившият украински лидер.

Той също така опроверга твърденията, че за смъртта на хората са виновни бойците от украинския спецназ „Беркут“.

„Бойците от „Беркут“ се оказаха „крайни“ в тази ситуация – на тях е удобно да се препишат чуждите престъпления. Как мислите, ако по мое нареждане „Беркут“ разстрелваха протестиращите, то за почти две години следствието щеше ли да разполага с доказателства, потвърждаващи това? Заявлението на властите за уж изчезналите доказателства не издържат на критика. От 22 февруари 2014 г. в Украйна вече всичко се контролираше от тях, и ако доказателствата са изчезнали, то в това най-вече са заинтересовани представителите на днешния режим. Никой повече не може да влияе върху това!“, счита Янукович.