Янукович предложи план за регулиране на ситуацията в Източна Украйна

Сваленият чрез военен преврат президент на Украйна Виктор Янукович призова за незабавното оттегляне на всички въоръжени сили на Украйна от местата с постоянна дислокация и започване на диалог с населението от източните райони. Това се казва в изявлението му, разпространено в Ростов на Дон.

Той предлага да се проведе референдум по въпроса за федерализацията на страната. В допълнение, Янукович призова да се проведе референдум за президентска или парламентарна форма на управление в Украйна, както и на конституционна реформа, и само тогава  ще бъде възможно да се проведат парламентарни и президентски избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Незабавно изтегляне на всички въоръжени сили на Украйна от източната част на страната, на изпратените там отряди на така наречената „национална гвардия“, облечена във военни униформи и въоръжена с автоматични оръжия и гранатомети; незабавно започване на мирни преговори с издигнатите от мирното население на източните региони лидери“, цитира „Интерфакс“ обръщението на Янукович.

Политикът адресира своето обръщение към тези, „които се смятат за управляващи в Киев“.
„Вие сте на крачка от кръвопролития. Кръвта не се отмива. Спрете!“, призовава легитимният  украински президент. „Хората са оскърбени. Вие нарекохте милиони хора терористи. Народът няма друг път, освен да се бори за правата си, живота и децата си“, цитира ИТАР-ТАСС  думите на Янукович.