Юнкер посъветвал Порошенко да избягва изявления за влизане на Украйна в НАТО

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е посъветвал президента на Украйна Петро Порошенко да избягва коментари за евентуална заявка на страната му да се присъедини към НАТО, за да се намали напрежението с Русия, пише американският вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от dariknews.

Юнкер е направил изявлението пред група журналисти вчера на международната конференция. По думите му той имал продължителна лична среща с Порошенко и с премиера Арсений Яценюк, които изказали пред него опасения, че Русия подготвя голямо нападение срещу страната им.

Юнкер им отговорил, че не разполага с конкретна информация, потвърждаваща опасенията им. Той обаче ги посъветвал да не говорят публично за аспирациите на Украйна към НАТО. Председателят на ЕК призна, че съветът му не бил приет, пише вестникът.

„Уолстрийт джърнъл“ припомня, че след като през декември украинският парламент отмени закона за статута на страната на необвързана държава, руският премиер Дмитрий Медведев предупреди за негативни последици, ако Киев подаде заявка за членство в НАТО.

Според Медведев това автоматично би превърнало Украйна във военен противник. Западни представители казват, че няма изгледи Украйна да получи членство в НАТО в краткосрочна перспектива.