„Южен поток” умря. Балканите обсъждат „Турски поток”

Външните министри от Сърбия, Унгария, Македония, Гърция и Турция провеждат преговори за възможности „Турски поток“ да доставя синьо гориво за техните страни, съобщава сръбската агенция BETA. Тя се позовава на изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич, който посочва, че основните въпроси от срещата в Будапеща ще са енергийните доставки и енергийната сигурност.

В средата на март стана известно, че руската компания „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко, която се спрягаше за строежа на „Южен поток“, започва работа по строителството на магистрален газопровод в Македония, припомня вестник „Коммерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце-Неготино с дължина 61 км, който ще позволи синьото гориво да стигне до Щип. Срокът за изграждането му е малко повече от година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газотранспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на 75 млн. долара. От тях Македония ще заплати само 15 млн. долара, останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

Днешната среща в Будапеща, на която липсва представител на София, ясно показва изолацията на България от „Турски поток“. Това прави още по-илюзорни усилията на Бойко Борисов да се изгради газов хъб, от който да се възроди проектът „Южен поток“, пише Fakti.bg.