Южен военен окръг на Русия получи шест чисто нови Су-34

Шест чисто нови изтребителя Су-34 постъпиха на въоръжение на авиационния полк в Южен военен окръг (ЮВО), като по този начин бе обновен авиационния парк на полка със 75 %, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от пресслужбата на ЮВО.

В близко бъдеще в обединението на ВВС и противовъздушната отбрана на ЮВО ще постъпят още повече от 40 единици съвременна авиационна техника, в лицето на модернизираните изтребители Су-27 и ударните хеликоптери Ми-35.

„Съгласно плана за превъоръжаване на войските от ЮВО, в авиационнияполк, разположен в Ростовка област (гр. Морозовск), пристигна поредната партида от шест чисто нови изтребители-бомбардировачи Су-34. Всички самолети бяха приети от инженерите от Морозовски авиационен полк, които провериха готовността им за работа”, се казва в съобщението.

В края на октомври екипажите от Морозовски полк ще започнат планови учения, на които ще бъде изпробвано щатното въоръжение както по въздушни, така и по наземни цели. Особено внимание ще бъде отделено на тяхното зареждане с гориво във въздуха, с цел разширяване на радиуса им на действие.

Многофункционалният изтребител-бомбардировач Су-34 по бойни способности се отнася към поколението самолети „4+”. Сред характеристиките му са:  увеличена дължина на полета до 4 хиляди километра, максимална скорост от до 1900 километра в час, както и наличието на система за управление на оръжията. Су-34 е въоръжен с 30-милиметрова картечница, а боевото му натоварване е увеличено до 8 тона.