Югоизточна Украйна след ултиматума

Няколко часа след изтичането на ултиматума, даден на протестиращите в Югоизточна Украйна от киевската власт, няма никакви признаци за започването на антитерористична операция с използването на редовната армия, за което бе предупредил преди това украинският президент Александър Турчинов, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано руска телевизия съобщи за придвижването на бронетехника на северозапад от Славянск, но това събитие не получи по-нататъшно развитие.

Според информационните агенции, властта в Киев не е в състояние да се противопостави на протестиращите, тъй като личният състав на вътрешните войски отказва да излезе срещу народа.

Всички подстъпи към украинския град Славянск са блокирани и са разположени блокпостове от натрупани гуми, където дежурят протестиращи от „Народното опълчение на Донбас”.

В град Горловка привърженици на федерализацията на Украйна превзеха в понеделник сградата на градското управление на милицията и замениха украинския флаг над сградата с руски.

Протести на привържениците на федерализацията на Украйна се провеждат от месец март в Източна Украйна – в Донецк, Харков и Луганск, участниците в тях искат провеждането на референдум относно статуса на своите региони. В събота протестите се разпространиха в още няколко града в Донецка област – Славянск, Мариупол, Енакиев, Краматорск и др. големи градове.

По информация на пресслужбата на Донецката областна администрация, към настоящия момент броят на протестиращите е над 10 хиляди души.