Югоизточна Украйна продължава да настоява за федерализация

Привържениците на федерализацията в Украйна продължават да укрепват своите позиции в югоизточната част на страната и активно да се подготвят за провеждането на референдум за статуса на областите в състава на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

В Краматорск в Донецка област привържениците на федерализацията взеха под свой контрол районното управление на милицията и над сградата издигнаха знамето на Донецка народна република.

Новият губернатор на Луганска област Валерий Болотов ще вземе под контрол съдът и милицията, това обръщение на Болотов съобщават от украинските СМИ.

„Преподчинението на всички силови структури в областта, в частност сградите на съда и вътрешното министерство, ще се осъществява само по законен път, подчерта Болотов. –Луганската народна власт ще действа заедно с другите югоизточни части на Украйна”.

Валерий Болотов, който се смята за командир на „югоизточната армия”, бе избран за народен губернатор.

В същото време в Харков привържениците на федерализацията в Украйна избраха „народен губернатор” на областта в лицето на Владимир Варшавский.

Протестиращите в Харков настояват за уволняването на губернатора, назначен от киевските власти. Участниците в протеста призовават всички свои привърженици да бъдат активирани всички действия по провеждането на референдум.

В момента в четири региона в Украйна имат готовност за провеждането на „референдум – допитване”, където да бъдат внесени въпросите за необходимостта от федерализация на страната, за възможността за автономност на регионите, в това число и на Харкоовска област, както и обявяването на руския език като национален.