Ще снабди ли Западът Украйна с оръжия?

Киев създава отбранителен съюз с Вилнюс и Варшава. Западът обещава да подпомогне Украйна, щом тя стане силна. Така обобщава в заглавие “Независимая газета” резултатите от посещението на литовската президентка Далия Грибаускайте в украинската столица в понеделник.

Украйна не бива да разчита на натовска помощ за конфликта в Донбас и трябва да развива хоризонтални връзки в отбраната с отделни членки на алианса, гласи според вестника изводът на Киев.

Грибаускайте обеща военна помощ на Украйна и подкрепи желанието й да стане член на НАТО, но напомни, че Киев трябва да осъществи антикорупционни реформи. Литва предложи на Украйна да организират общи военни учения и да завършат формирането на литовско-украинско-полска бригада.

Според украинския лидер Петро Порошенко са договорени доставки на “конкретни елементи от въоръжения”. Нито Порошенко, нито министерството на отбраната не уточниха обаче за какви елементи става дума, посочва изданието.

Украйна обсъжда планове за сътрудничество в сферата на отбранителната промишленост с Полша с оглед “малкия потенциал на Литва” в тази област, заявява за всекидневника украинският аналитик Сергий Згурец. Негови колеги обаче предполагат, че Литва може да снабди Украйна със свързочна техника, прицели и други уреди с двойно предназначение.

Тези дни експерти от украинския проект “Цената на държавата” публикуваха анализ, според който Западът е отпуснал на Украйна едва към 60 на сто от средствата, обещани за тази година. Украински медии информират, че основен кредитор на страната е МВФ, отпуснал през май транш от около 3,2 милиарда долара, а през септември – 1,2 милиарда. Още 2,8 милиарда може да бъдат преведени на Украйна догодина, след съставяне на ново правителство, отбелязва “Независимая газета”.

Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Европейската инвестиционна банка не финансират Украйна, тъй като не се работи още по съответните проекти. Междувременно Украйна получи заем от Япония – 100 милиона долара, а от Канада – 200 милиона канадски долара. Един милиард долара бе помощта от САЩ. Всички тези средства са предназначени за подкрепа на украинската икономика, запазване на стабилността на финансовия пазар, както и за реформи.

През ноември литовският парламент представи революционна инициатива – Украйна да се финансира от европейския бюджет чрез нов план “Маршал”, предвиждащ 30 милиарда евро като дарения за Украйна.

Киев не се надява много това да стане, но още по-малко вярва, че западните страни ще финансират украинската армия. До момента само САЩ заявиха официално, че отпускат близо 320 милиона долара – по-специално за обучение и екипиране на киевските войски. Евентуални доставки на оръжия и бойна техника се обсъждат във Вашингтон от пролетта, но въпросът се движи крайно трудно и бавно, пише вестникът.

Според експерта Сергий Згурец Западът няма да използва Литва като параван, за да доставя в Украйна въоръжения и техника.

НАТО планира в момента как да брани свои членки като балтийските страни и Полша. Съответно се стреми най-вече да възпира Русия с икономически, политически и дипломатически мерки, вместо да защитава Украйна. Ситуацията може обаче да се промени в случай на открита агресия, коментира киевският експерт Володимир Горбач./