Ще си сътрудничим с Русия в сферата на културата и образованието

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в София – Юрий Исаков, подписаха днес в МВнР Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителствата на двете държави за периода 2012-2014 г.

„Това е документ, който ще позволи активизиране на нашето сътрудничество в сферата на образованието, културата и наука. Предоставят се по-благоприятни условия за обучение на наши студенти в Русия и обратно,  за обмен на докторанти и преподаватели”, заяви външният министър на официалната церемония.

Кристиан Вигенин подчерта, че и през настоящата година беше осъществена успешна програма за сътрудничество в сферата на културата в рамките на честванията на 135-та година от Освобождението на България. „През 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България и се надявам по повод отбелязването на тази годишнина да осъществим амбициозна културна програма”, допълни той.

 

От своя страна, посланик Юрий Исаков изрази задоволство от отличните отношения на партньорство и сътрудничество между България и Русия в областта на културата и науката. Той даде за пример значимите събития, организирани през 2013 г. в рамките на Дните на София в Москва. Руският посланик изтъкна, че и следващата година е богата на юбилейни събития – 135 години от приемането на Търновската конституция и 90-годишнината от освещаването на катедралния храм „Св. Александър Невски“..