Ще се раздели ли „Газпром“ на две компании?

В Русия зрее немислимо преди време решение – разделянето на най-голямата газова компания, която пълни държавния бюджет, но не отговаря на изискванията на ЕС за конкуренцията, съобщи rbc.ru, предава blitz.bg.

Предложението формално идва от руската Федерална антимонополна служба, но зад него очевидно стои силният човек в петролния и газов бизнес в Русия- Игор Сечин. Идеята ще бъде представена официално на Владимир Путин на предстоящото заседание на специалната президентска комисия, която се занимава с газовата стратегия на страната.

Ако бъде приета, „Газпром” ще се раздели на две компании- едната ще се занимава с находищата, тяхното разработване и добив на природен газ, а другата ще управлява газопроводите и износа към трети страни.

Така и други компании, в това число държавната „Роснефт”, управлявана от Сечин, ще получат достъп до износ на газ при прозрачно образувани цени на транспорт и монополът на „Газпром” ще падне. Точно това иска и Брюксел, обвинявайки руската газова компания в монополно положение при доставките на природен газ за Европа.