Щатът Ню Йорк забрани фракинга заради опасност за здравето

Хидравличното разбиване, или фракинг, ще бъде забранен в щата Ню Йорк.

Това съобщи администрацията на губернаторът на областта Андрю Куомо, цитирана от Би Би Си. Забраната идва след доклад, според който методът за добив на петрол и природен газ има потенциална опасност за човешкото здраве.

Според комисаря по здравеопазването на щата Хауард Цукер процесът на извличане представлява „сериозен обществен риск за здравето“. Освен Ню Йорк единственият щат забранил този вид добив е Върмонт.

Ню Йорк има наложен мораториум върху фракинга от 2008 г., когато започна проучване на процеса в околната среда.

Решението на щата беше посрещнато положително от природозащитни организации. Очаквано представители на петролните и газодобиващи компании критикуваха хода, заявявайки, че Ню Йорк ще загуби от пропуснатите възможности за създаване на хиляди работни места и стотици милиони долари печалби./Аmerica.actualno

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Подписите се събират  от цяла Европа, до този момент за събрани 1 195  195  подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:  http://stop-ttip.org/balgarski/