„Щастливата” украинска икономика

Новите украински власти бяха напълно убедени, че трябва само да щракнат с пръсти и присъединяването към Европейския съюз ще стане безпроблемно и веднага, след което незабавно ще настъпят рай и разцвет.

Оказа се обаче, че асоциирането с ЕС, към което украинците толкова се стремят, се превърна в пълен икономически крах. Украинските стоки не се продават никъде в Европа, заради това, че не съответстват с европейските изисквания за качество. Европейските стоки пък са прекалено скъпи и не са по джоба на средностатистическия украинец.

Съществуваше наистина и един друг вариант, при който и вълкът да е сит, и агнето цяло. Украйна се надяваше, че Русия ще „поема” скъпите стоки от Европа през украинската граница и при това, както преди ще купува украински стоки и продукти. Русия обаче, бе принудена да защити пазара си и въведе мито, при което вноса на стоки през Украйна изгуби икономически смисъл.

Има и един яростен украински политик – премиерът Яценюк, който се стреми на всяка цена да построи стена между Русия и Украйна и, който прилича на слабоумния пастор Турчинов – говорителят на украинската Рада, постоянно забраняващ ту руските сериали, ту тръпнещ в очакване на ядрен удар от Москва. Тези момчета окончателно сринаха и дори закопаха украинската икономика като на практика забраниха вноса на руски стоки. В отговор Русия пък забрани украинските стоки, и Украйна си остана със своите, произведени и никому не нужни, месо, кашкавал, мляко и др., които по-рано отиваха на руския пазар.

Какво в крайна сметка се случва в момента на територията на Украйна, която така надменно отритна от себе си Русия и се запъти с всички сили към Европа, опулила очи от щастие, че вече може където и когато си поиска да провежда гей-паради?

Както стана ясно, толерантното отношение към гейовете и лесбийките няма никаква връзка с това, че хората все пак трябва да има каква да ядат и с какво да платят сметките си. Да, Евросъюзът отмени митническите тарифи за Украйна. Но какво от това?

Бившият съветник на украинския президент, бившият министър на селското стопанство, професорът от Националната академия за аграрни науки на Украйна Павел Гайдуцки анализира последствията от отмяната на митническите тарифи на ЕС за Украйна.

Това не е довело до осезаеми резултати, смята експертът .

„Засега този жест на добра воля не дава осезаем резултат. И няма какво да се залъгваме, че ЕС не са го знаели и по-рано или не се сещат за това и сега. Още повече, от май в търговията на Украйна с ЕС дори се появи отрицателно салдо”, пише Гайдуцки.

Експертът отбелязва, че възможностите за външна търговия сериозно са подкопали икономическа и военнополитически кризи. Така, според  Гайдуцки икономическата активност и потребителските настроения в Донецка и Луганска област са съкратени пет пъти, а БВП – с четири. Като цяло в Украйна е понижена и инвестиционната активност