Шойгу: Русия продължава мащабното военно строителство в Арктика

Русия продължава строителството на военната инфраструктура в Арктика, в частност на островите Врангел, Земята на Александър, на архипелазите Северна и Нова Земя, както и на нос Шмид. Това заяви пред журналисти руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Миналата година в някои от тях, и по-точно на остров Врангел, Земята на Александър и нос Шмид, вече бяха въведени в експлоатация обекти от първи етап, предназначени за разполагането на военни от контрактната служба и поставянето на бойно дежурство на радиолокационните подразделения и пунктовете за насочване на авиацията“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

„Искам да отбележа, че създаването на инфраструктурата се провежда поетапно и предвижда провеждането на широк комплекс от дейности по разполагане на войските и оборудването на Арктическата зона в оперативно отношение“, каза още Шойгу.

Коментирайки въпрос за руско-китайските съвместни учения, министърът заяви, че тази практика ще бъде продължена. „Важно мероприятие от бойната подготовка са съвместните руско-китайски военноморски учения „Морско взаимодействие – 2015“, в които участваха корабите от Черноморския флот начело с гвардейския ракетен крайцер „Москва“. Ние с китайските ни колеги възнамеряваме да продължим практиката на съвместно провеждане на мероприятия за оперативна и бойна подготовка“, каза още Шойгу.

Министърът оцени ученията високо. Според него, те са показали високото ниво на взаимодействие, всички учебно-бойни задачи са били изпълнени с добри и отлични резултати.