Шойгу: Разгръщането на войска в посока Крим е приоритетна задача

Обострянето на ситуацията в Украйна и увеличаването на чуждото военно присъствие в близост до границата на Русия наложи определени промени в работата на командването на Южен военен окръг (ЮВО). Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Една от приоритетните задачи (на окръга) е разгръщането на пълноценна и самодостатъчна войска в посока Крим, – заяви министърът. – Военнополитическата обстановка в югозападна стратегическа посока се промени съществено от началото на текущата година“.

„До голяма степен това е свързано с разширяването на територията на ЮВО след присъединяването на Крим към Русия. Освен това, рязко се обостри ситуацията в Украйна и се увеличи чуждото военно присъствие в непосредствена близост до нашата граница. Това положение на нещата наложи определени промени в работата на командването на окръга“, подчерта Шойгу.

Министърът съобщи, че участниците в заседанието на колегията ще разгледат как в ЮВО ще бъде реализиран планът за дейността на окръга до 2020 г. „с отчитане на мероприятия за обезпечаване на сигурността на Руската федерация на територията на Кримския федерален окръг“.