Шойгу: Крайно време е Западът да реши с кого воюва

Походът на руски кораби в Средиземно море предизвика оживление на Запад – удиви ни позицията на някои страни, които под натиск от САЩ и НАТО, отказаха да нашите кораби да заходят в пристанищата им. Това каза на съвещание във вторник  руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от „Взгляд„.

„Походът на нашите кораби предизвика оживление у западните партньори. Особено обаче ни учуди позицията на отделни страни, които, под натиск от САЩ и НАТО, публично заявиха, че отказват на нашите кораби да заходят в техните пристанища“, каза Шойгу. Той уточни, че този отказ по никакъв начин не се е отразил на графика на движението на корабите по маршрутите и на тяхното обезпечение.Министърът на отбраната подчерта, че може би именно така „партньорите разбират своя принос в борбата с международния  тероризъм в Сирия“.

„Време е западните ни колеги да решат с кого в действителност воюват – с терористите или с Русия“, заяви Шойгу и добави: „Може би те са забравили от чии ръце загинаха невинни хора в резултат на терористичните актове в Белгия, Франция, Египет, Ирак и други страни?“.

На 15 октомври група кораби, оглавявана от крайцера „Адмирал Кузнецов“ и атомния крайцер „Петър Велики“ започна поход в Средиземно море с цел обезпечаване на военноморското присъствие в оперативно важни райони на Световния океан. В неделя британските медии съобщиха, че към руската корабна група в Средиземно море са се присъединили три подводници, оборудвани с крилати ракети.

Източник: „Руски дневник“.