Шойгу: Изказването на американския министър на отбраната показва, че Пентагонът разработва сценарий за операции край границите на Русия

Изказването на ръководителя на Пентагона Чък Хейгъл за необходимостта американската армия да се подготви да си „има работа“ вече със „съвремените и боеспособни“ въоръжени сили на Русия на „прага на НАТО“ предизвиква сериозна загриженост.  Това показва, че Пентагонът разработва сценарий за операции край границите на Русия. Това заяви руският  министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде РИА Новости.

„Това показва, че Пентагонът разработва сценарии за операции край границите на Русия“, – каза той.

„Ние се познаваме лично с американския министър на отбраната Чък Хейгъл. Затова речта му по време на ежегодната конференция на американската армия, в която руските въоръжени сили бяха представени като военен противник, меко казано ме удиви”, отбеляза руският министър.

Министърът подчерта, че „суверенитетът на Русия, които е гарантиран от нейната армия и флот, винаги ще бъде предел, на който си е чупил „зъбите“ не един западен император“. „Що се отнася до Русия „на прага на НАТО”, кой освен самия Вашингтон, в продължение на последните 20 години упорито придвижваше този „праг” към нас”, отбеляза още ШОйгу.

В същото време министърът припомни че в днешния свят няма нито едно огнище на напрежение, в което да не присъстват военни на САЩ.