Шойгу: В Крим е създаден комплекс за управление на военни спътници

Руските въоръжени сили оборудваха в кримската Евпатория войските от Въздушно-космическата отбрана с командно-измервателен комплекс, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде телевизия „Звезда“. Съвременното оборудване ще позволи управлението на всички типове космически апарати с военно предназначение.

Според Шойгу, през декември са били поставени на бойно дежурство най-новите радиолокационни станции с висока заводска готовност „Воронеж“ в Калининград и Иркутск, на опитно-бойно дежурство – в Енисейск (Красноярски край) и Барнаул (Алтайски край). Освен това, през януари бе осъществено първото пускане в ефир на подобна станция в Орск (Оренбургска област).

Шойгу съобщи още, че се провеждат мащабни разработки по създаването на единна космическа система и строителство на нови радиолокационни станции от системата за предупреждение за ракетно нападение.

Министърът подчерта също, че създаването на системата за въздушно-космическа отбрана е определено от руския президент като една от приоритетните задачи за строителството на Въоръжените сили. В тази връзка се работи изключително върху развитието на средствата за предупреждение за въздушно-космическо нападение.