Шефът на Пентагона нарече Русия първа сред глобалните заплахи за САЩ

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър определи Русия като първа в списъка с глобалните стратегически предизвикателства за сигурността на САЩ. Това той заяви по време на изказването си пред комисията за въоръжените сили в Сената на САЩ, предаде РИА Новости.

Картър изброи петте глобални стратегически предизвикателства за САЩ:  Русия, Китай, Северна Корея, Иран и тероризма. Именно те са взети предвид при съставянето на бюджета на министерството на отбраната, се казва в прес релийза на Пентагона.

Картър нарича Русия и Китай „съперници, при които са развити и продължават да се разработват военни системи, имащи за цел да застрашат предимството на САЩ в някои области“.

„Днешната обстановка в сферата на сигурността се различава от това, което беше през последните 25 години. Тя изисква нови инвестиции и действия“, каза Картър пред сенаторите.

От Пентагона съобщиха, че за новия базов бюджет ще бъдат необходими от 523,9 до 582,7 млрд. долара, като 58,8 млрд. от тях – за финансиране на операции зад граница.