Шест уникални градове на Русия

Всички средноруски градове си приличат, но всеки от тях е уникален.

Мишкин (Ярославска област)

2

Старият руски град Мишкин

Ако се вярва на легендата, в местните земи една мишка е спасила княз Мстиславски от ухапване на змия. Тук обичат, уважават и пазят мишката. Мишкин е жив град музей със самобитен живот.
В музеите на този малък град на р. Волга можете да се изгубите: тик има картинна галерия, музей на валенките, галерия на куклите, музей на солта, музей на лена, музей на лоцманите… музей на семейни колекции, музей на ретротехниката «Мышкинский самоходЪ», единствения в света музей на Мишката…и хиляди мишки навсякъде: имената на кафе, улици, музеи; на прозорците и в дворовете, на монетите и сувенирите.


Переславъл-Залесски (Ярославска област)

3

Переслав-Залесски


Переслав-Залесски — град, който обикновено не се нуждае от представяне. Всички знаят за Син-камък, малкото Плещеево езеро, , который обычно не нуждается в представлении. Все знают про Синь-камень, мелкое Плещеево озеро и лодката на Петър, древните църкви и действащите манастири. В Переславъл има малки смешни музеи, които ги няма никъде на друго място. И даже собствен цар.

Можете да разгледате ютии – в музея на ютиите, чайници – в музея на чайниците, грамофони – в музея на грамофоните и грамофонните плочи, музей на старинните шевни машини и музей на радиото за старинни радиоапарати.

Переславците са предприемчив народ; колекционират всвичко, коеот могат. Както и мишкинци, пазят това малко, което е останало от историята. За реда се грижи местен приказен герой – Берендей. Живее в царски палати, посреща, изпраща, фотографира се, пази артефактите на руския бит.

Коломна (Московска област)

4

Изглед на Кремъл в Коломна

Тук се е венчал Димитрий Донски и е работил като портиер Веничка Ерофеев, татарите са извършвали набези
Здесь венчался Дмитрий Донской и работал дворником Веничка Ерофеев, совершали набеги татары, гниела е в една от кулите Марина Мнишек. Днес в къщите с издълбани апликации на централния площад живеят обикновени хора, но градът на главной площади живут обычные люди,
но градътвсе ощеноси духанадревнитевремена.

Коломна е древен град, който преди всичко е знаменит със своя Кремъл. Тук можете да се запознаете със силните мъже в центъра на руската воинска култура «Святогор», които ще ви рзаведат из Кремъл, ще разкажат за тайните и легендите на средновековната Рус, ще предложат Тут можно познакомиться с ратоборцами из центра русской воинской культуры «Святогор», которые проведут по Кремлю, расскажут о тайнах и легендах средневековой Руси…

Ако искате да се превъплътите в ковач, можете да посетите музея «Кузнечная слобода» или в пекар на кравайчета -музея «Калачная». Тук пекат кравайчетата по древни рецепти-без консерванти и набухватели…

Коломна е град на сладострастието. Преди революцията коломенските плодови бонбони са се радвали на голямо търсене. Сега в музея «Коломенская пастила» произвеждат ябълкови, малинови, кайсиеви….и даже любимите на Достоевски. Натуралното лакомство се произвежда по технология от XIX век…

Торжок (Тверска област)

5

Крайбрежната улица на Торжок

Торжок е малко, древно и много живописно градче, разположено на хълмистия бряг на река Тверца. Бащите основатели са новгородските търговци. Градът се е борил с татарите, горял е в междуособици, променял е името си (Торг, Новый Торг, Торжец, Торжок), но все пак е оживял. Торжок е на трето място по количество намерени ръкописи върху брезива кора сле Новгород и Стара Рус. Тук бродират със златна нишка, приготвят пожарски котлети и не ремонтират пътищата. За Торжок казват: «Занемарен, но много хармоничен».

По този град задължително си заслужава да се разходите пеша и без да бързате. Крайбрежната улица е възхитителна, триетажни къщи от XVIII век, старинни църкви, криволичещи улички, Борисоглебски манастир.

Поклонниците на Пушкин си заслужава да се отбият в едноименния музей. Поетът е посещавал Торжок над 20 пъти , пътувайки от Москва за Петербург. Сменял е конете, нощувал е при Пожарски, хапвал е котлетите на домакинята, които след това е прославил в стихове. Ако се интересувате от скъпоценни метали, трябва да посетите Музеят на златните бродерии. Колко злато се съдържа в нишките – на всички въпроси ще намерите отговор. Руската златна бродерия се е появила през XII век, преминала от Византия директно Торжок, майсторките на която са се прочули в цял свят. Казват, че Екатерина II е изпратила 12 най-красиви девойки да се научат да бродират със злато. От тогава Торжок се смята за град с най-красивите жени.

В околностите на Торжок се намират уникални места, много от които са свързани с Пушкин, архитект Лвов и други знаменити хора…

В село Прутня (6 км до Торжок) се намира гробът на Ана Керн.

Боровск (Калужска област)

6

Настенна живопис на художника В.Овчинников на една от къщите на града

Тихият малък Боровск е разположен на високия бряг на Протва. Тук Циолковски е преподавал аритметика, излежавал е заточение първосвещеник Авакум, отбивал се е Наполеон, умирала болярката Морозова. В Боровск на стените на старите къщи рисува художникът Владимир Овчинников, с който много години се бори местната власт.
За последните 200 годи тук много малко неща са се изменили.

Боровск е уютен, провинциален и красив. В миналото тук са живели богати търговци-староверци, като Рябушински и Шчукини, а градът се смятал за един от стълбовете на руското старообрядчество. Подробностите са разкрити в Музея на предприемачеството.

Най-ценното в Боровск е неговата атмосфера. Малки улички, старинни храмове, двуетажни къщи с удивителна резба. На стените на някои къщи са графитите на бившия икономист от Москва, а днес мествн художник Владимир Овчинников.

В околностите на Боровск се намира знаменития Свято-Пафнутев Боровски мужки манастир и центъра «Етномир», където можете да пробвате кухнята на различни народи на света или да слушате лекции за номадите в една от юртите.

Калязин (Тверска област)

7

Камбанарията в Калязин

Калязин е малък средноруски град. Обикновено в него се отбиват по пътя за Углич, но любителите на река Волга си струва да идват непосредствено тук. Широчината на Волга тук е 1,5 км, а в средата на реката на малък остров има камбанария, която впечатлява със своята красота.

От забележителностите на града са къщите от XVIII–XIX век, Църквата Вьзнесение (1787), Введенската църква (1882).

В околностите на Калязин се намира огромен радиотелескоп РТ-64 на Калязинската радиоастрономическа обсерватория…