Шест руски момичета ще „летят“ до Луната

В Руския институт по медико-биологическите въпроси (ИМБП) към РАН, където преди години се проведе „Марс-500“, в сряда започна нов експеримент по имитация на пилотиран полет, този път – до Луната, съобщи ТАСС. Той ще продължи осем дни и в него ще участват само момичета, които ще „намерят“ изгубен марсоход и ще „добиват“ лунна почва.

В програмата „Луна-2015“ има около 30 експеримента, разказаха в ИМБП. Една от задачите е да подготвят множество методики и научни опити, които в бъдеще могат да се провеждат на Международната космическа станция. Ще проверят как се справя изцяло женски колектив в условия на изолация. При старта на експеримента се очаква да дойде и вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който координира ракетно-космическия отрасъл.

Имената на шестте участнички се държат в тайна до час преди началото на проекта. Те са на възраст между 22 и 34 години, всички са сътруднички на Института, избрани са между 10 кандидатури. Те няма да получат заплащане за този експеримент, който е на доброволни начала. Финансирането му е от бюджета на Института.

За да разнообразят живота на женския колектив, психолозите са подготвили редица провокативни психологически тестове. За експеримента ще бъдат използвани част от наземния експериментален комплекс, построен в сградата на Института за медико-биологически въпроси за проведения през 2010-2011 г. експеримент по моделиране на пилотирания полет до Червената планета „Марс-500“.

В „Луна-2015“ ще бъдат ползвани само два модула – на експерименталната установка ЭУ-150 (освен каютата), ЭУ-250 (с изключение на складовете и оранжериите) и преходната отсечка между тях.

Първият модул е с обем 150 кубически метра. В него са шест индивидуални каюти, кухня, санитарен възел, главният пулт за управление, система за обезпечение на жизнената дейност.

Другият модул е 250 кубически метра. В него има тренажорна зала, шлюзови камери за усвояване на отпадъците, система за обезпечаване на жизнената дейност.

Според плана, който е разработен от частната руска космическа компания „Лин Индъстиъл“, полетът по маршрута „Земя-Луна-Земя“ ще продължи осем денонощия. За организиране на експедицията трябва да се проведат два виртуални пуска на ракетата „Ангара-5В“.

На околоземна орбита ще стане стиковането на кораба и бустера (спомагателно устройство за увеличение на скоростта) и последващия старт към Луната. Полетът от Земната към Лунната орбита е три денонощия. Космическият кораб ще излезе на полярната високоелиптическа орбита около Луната с параметри 100 км на 10 000 км. Периодът на циркулиране на кораба по тази орбита е около 14 часа.

Не се планира кацане на лунната повърхност. Вместо това орбиталният екипаж дистанционно ще управлява намиращия се на лунната повърхност луноход, който ще бъде доставен на Луната преди старта на експедицията.

След четири обиколки около Луната се включват двигателите за отлитане към Земята. Връщането е три денонощия. След влизането на околоземна орбита корабът ще влезе в атмосферата и ще извърши „кацане“.

С помощта на виртуалния луноход участниците в проекта ще потърсят на Луната друг изгубен луноход и ще добиват почва за изследване. Такива задачи за момичетата е подготвил колективът на лабораторията за обезпечение на математически симулации на динамичната система на московския държавен университет.

Управлението на лунохода ще бъде с помощта на шлем за виртуална реалност и специален джойстик. „Шлемът за виртуална реалност е изцяло национална разработка. Сред аналозите, нашият има най-висока резолюция, което дава най-високото качество на картината“, разказа Виктор Чертополохов, ръководител на проекта.

По-рано шефът на Ракетно космическата корпорация „Енергия“, Владимир Солнцев заяви, че Русия планира пилотирано стъпване на Луната до 2030 година.

По думите на Солнцев за полет до Луната се разработва 4-степенна схема, предвиждаща пусковете на 4 ракети-носители, тежък клас, „Ангара-5В“.