Шест жени ще бъдат изолирани от света за седмица в експеримента „Луна-2015“

Шест жени повече от седмица ще живеят в изолация от външния свят в наземния изследователски комплекс в Москва в хода на експеримент за симулиран пилотиран полет около Луната. Това съобщи представителят на Института за медико-биологични изследвания към Руската академия на науките (ИМБП) РАН Александър Смолиевски, предаде ТАСС.

„Екипажът от шестте дами на възраст между 25 и 34 години ще прекара осем дни в херметично затворен обект с цел изследване на психологическите аспекти на адаптацията на женския организъм в условията на изолация”, поясни той.

По неговите думи, в експеримента ще вземат участие само сътруднички на института, като няма да получат никакво заплащане за участието си, тъй като експериментът е доброволен и се провежда от млади учени по тяхна собствена инициатива. Финансирането на експеримента ще бъде от бюджета на ИМБП.

„В момента тече подбор на претендентките с отчет на психологическата им съвместимост. Има още време. Окончателните срокове за провеждане на експеримента ще бъдат съгласувани с ръководството на института, но ориентировъчно той ще се проведе през есента – през октомври-ноември“, разказа Смолиевски.

Експериментът е получил името „Луна-2015“. Преди началото му участничките ще преминат тренировки в центрофуга с кратък радиус, съобщи още представителят на Института.

Въпреки липсата на контакт с външния свят екипажът няма да скучае. „Програмата на експеримента е много натоварена, набелязани са вече около 30 експеримента. Една от задачите е апробация и подготовка на методики и експерименти, които могат да се провеждат в бъдеще на Международната космическа станция, както и изследване и сглобяване на апаратура, която в скоро време трябва да бъде изпратена на станцията“, поясни на свой ред старши научният сътрудник в ИМБП и научен ръководител на проекта Сергей Пономарьов.

Освен това, за да „разнообразят“ женския колектив, психолозите вече са подготвили редица провокиращи психологически тестове. „Ние решихме да направим чисто женски колектив, за да установим какви физиологични промени се случват в организма на жените и да проучим психологическото взаимодействие в женския колектив в условия на изолация от външния свят. Би било интересно да видим как те ще се разбират в продължение на 8 денонощия“, каза ученият.

По неговите думи, подобни експерименти от гледна точка на психологията в чисто женски екип още не са били провеждани.

През 2010-2011 г. Институтът за медико-биологични изследвания проведе експеримент по моделиране на пилотиран полет до Марс под името „Марс-500”. По време на експеримента шестима доброволци мъже прекараха 519 дни в изолация. В експеримента участваха трима руснаци, французин, италианец и китаец.